Enklare brød. Brød uten elting!

Jeg er en eltoman, og kan nesten ikke få eltet deigene mine nok. Dette er noe jeg også har stor fokus på i mine bakekurs.

For en tid tilbake kjøpte jeg meg en ny bok, Enklare brød av Martin Johansson. Et svensk brødhode, som står bak en blogg som heter Pain de Martin. (som dessverre er under avvikling) Han har veldig fokus på det å bake brød uten elting, men heller la tiden utvikle deigene til å bli spenstige og luftige. Jeg må innrømme at jeg var litt skeptisk, men etter litt lesing, skjønte jeg tankegangen. Ganske genialt egentlig. Tid er jo en viktig ingrediens i mine brød, og det har han jo plenty av. I grove trekk, kan man si at man rører sammen deigen, med kaldt vann og veldig lite gjær. Lar den så heve i romtemp. over natten, og tar den igjen på morgenen, da den er hevet til dobbel størrelse. Deigen ble skikkelig smidig, og brødet luftig og smakfult. Han er også veldig opptatt av surdeig, og bloggen hans har VELDIG mye stoff  om det og andre råvarer mm. Anbefales på det groveste.

Her er en oppskrift som er basert på hans fremgangsmåter, med en egen vri.

Frøbrød:

20 g solsikkefrø

20 g linfrø

20 g sesamfrø

20 g gresskarkjerner

3 g fersk gjær

320 g kaldt vann

320 g hvetemel

70 g sammalt hvete

9 g salt

-Frøene ristes lett i en panne et par minutter. (gir en mere nøtteaktig smak)  Avkjøles og moses på food-processor. Blandes med det kalde vannet. La det gjerne stå en times tid..

-Rør så inn gjæren, før du tilsetter melet og saltet.

-Røres så sammen til en fin deig. Dekkes med plast og settes til heving i romtemp. i 8-10 timer

-Hvelv deigen forsiktig ut på et melet underlag. Strekk og brett deigen sammen til et avlangt emne. La den så heve i 1- 1 1/2  time til dobbel størrelse.

-sett stekeovnen din på 250 grader, gjerne på kun over og -undervarme.

-Strø frø på deigen, og del i 10 like stor emner. Legges så forsiktig over på en forvarmet bakeplate. Vi vil gjerne beholde lufta som er dannet i deigen.. Spray inn litt vann når du setter platen i midten av ovnen. Stekes så i ca 14 minutter til gylden overflate.

-Ta ut og avkjøl på rist. Nytes med rørte bringebær og brunost 🙂

Lykke til. Gi meg gjerne tilbakemelding på hvordan resultatet ble..

 

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Reklamer

En kommentar om “Enklare brød. Brød uten elting!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s