Elnans Emmer

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

På pallen fra Holli-mølle, var det blant annet mel av emmer. Emmer har jeg lest om i danske og svenske bøker, så jeg var nysgjerrig på dette melet. Emmer er en gammel hvetesort, med en annen glutenoppbygning enn i de hvetesortene som brukes idag. Glutenet er skjørere, og mindre bakevennlig enn det vi kjenner fra vanlig hvetemel. Samtidig er det mere skånsomt for magen. Her er man avhengig av surdeig, og lang liggetid for å få til et bra brød. Ev. kan man blande det med vanlig hvetemel. Skånsom elting, ev. uten elting er nok å foretrekke. Denne oppskrifta er inspirert av et brød fra Meyers bageri. Her blandes melet med hvetemel så det blir mere bakevennlig.

Elnans Emmer

6,5 dl kaldt vann

2,5 dl bakeklar surdeig

(5 g gjær)

400 g grov emmer

100 g siktet emmer

550 g hvetemel

20 g salt

Bland sammen ingrediensene, og elt deigen rolig i 10 minutter. Gass på  litt å kjør deigen litt hardere, slik at den etterhvert slipper bollen. Deigen er løs, men jeg klarte å la være å tilsette mere mel. Deigen ble blank og fin etter ca 6 minutter.

Legg så deigen i en smurt bolle. og dekk med plast. Jeg lot deigen ligge et døgn, fordi det passet bra.. Deigen «satte» seg bra  over natta, men var fortsatt litt løs. Så tok jeg ut deigen fra kjøl, og lot den stå i 2 timer, før jeg delte den i 2 emner som jeg strammet til kuler(boules). Etter 40 minutter på benken, strammet jeg de på nytt og la de i hevekurver. Kurvene sto da svalt i 6 timer (3 timer i romtemp, duger sikkert også) Deigene hadde da hevet seg nesten til det dobbelte.

Forvarm ovnen på max temp, og sett inn brødene. Dusj inn litt vann for å få litt damp. Skru ned ovnen til 220 grader og stek i ca 35 minutter.

Brødet er meget smaksrikt, og blir litt mørkt i krummen. God holdbarhet. Egner seg godt som hverdagsbrød, til ost og oppskjær.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s