Byggfrøbrød

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Nå til påska tenkte jeg å bake et lysere brød, men med mye frø. Frøa gir jo mye smak, næring og gjør bakverket saftigere og mere holdbart. Ettersom surdeigen min var ute på vift, ble det heller bakt med en knert med gjær. Dette er ikke så ulikt 4-kornbrødet til Morten Schakenda i Lom. Lyst, nesten loff-aktig, men proppfoillt av frø og korn. Lang hevetid selvsagt, for å utvikle masse smak, og for å få trekt næringstoffene ut av frøa, slik at kroppen klarer å plukke de opp. Har du dårlig tid (ikke lov!), kan du ha i mere gjær. Men hopp ikke over bløtlegginga! Bygg bør vi bruke mere, da det har ett mye høyere innhold av  viktige aminosyrer enn hvete og rug. Det sies også at det har en kolesterolsenkende effekt.. Bakeevnen er ikke bra, men sammen med hvetemel ev. spelt, får du en bærekraftig deig. Man bør ikke bruke mere enn 40% bygg i en deig, da den også kan oppleves bitter i for store mengder. I denne deigen utgjør bygg ca 20%, det får duge til påske. Her har jeg laget rundstykker, men det funker også bra til 2 store brød.

Byggfrøbrød

5 dl vann

150 g hel bygg

120 g solsikkefrø

Kok opp vannet med bygg og solsikke, la det putre i 10 minutter, skru av plata og  la det avkjøle i 3 timer.

5 dl vann

70 g linfrø

50 g gresskarkjerner

100 g sesam (gjerne ristet i panna til gyllen)

120 g byggmel

600 g hvetemel

20 g salt

10 g gjær

Bland alt, og elt rolig i 8 minutter, gass på og elt videre i 8 minutter. Deigen skal bli blank og slippe bollen. Juster ev med mere mel/vann, men husk den skal være gansk løs. Byggmelet suger mye væske under hevinga..

Ha deigen i en bolle og dekk til med plast. Jeg lot den stå på benken i 2 timer, før jeg strekte en runde på den, så satte jeg den i kjøleskapet i 4 timer, før jeg så lot den stå på benken i 6 timer. Da hadde den kommet godt opp i bollen, og var klar til utbakning. Du kan selvsagt bake den «på direkten» uten å ha den på kjøl. Du må nok regne rundt 3 timer hevetid..For meg og min døgnrytme passet kaldhevinga bra . Rundstykkene var klare til frokost kl 09.30. (Når jeg bakte de ut 06.30). Jeg delte deigen i 3 deler, som jeg lagde kuler (boules) av, lot de hvile i 40 minutter, før jeg delte hver boule i 4, som jeg så lagde rundstykker av. (Jeg rullet de i litt sesamfrø) Disse satte jeg til heving i ovnen på over/undervarme på 30 grader til de nådde dobbel størrelse . Så varmet jeg opp ovnen skikkelig, før jeg på nytt satte de inn. De stekte i 15 minutter på 225 grader med litt damp i starten. (prøv å kast inn litt vann i bunnen av ovnen, ev noen isbiter eller en våt klut.) Dette gjør at de hever seg litt ekstra, og får en sprøere skorpe. Avkjøles på rist, og serveres til frokost, lunsj eller en god suppe. Holdbare, men kan også fryses..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s