Havrebrød

Havrebrød er et brød jeg ofte baker på kurs. Vi bakte det på Erichsen konditori, samt på Brød & Cirkus på Steinkjer. Dette var et populært brød, da det blir meget saftig. Vi bløtla havregryna før vi blandet deigen da, og bakte det nesten uten grovt mel, mere som en havreloff.

Havre er jo meget bra for kroppen, så jeg tenkte å prøve å pakke inn mere havre i deigen for å få til et mere matnyttig brød, samt bake det uten gjær. Havren har jo minimal med bakeevne, så man må blande det med hvetemel eller spelt. Fordelene med havre (bortsett fra smaken), er at det har lav GI, kolesterolsenkende effekt (mye omega-6), inneholder gode aminosyrer og skaper en lang metthetsfølelse. For å få frem mere av den nøtteaktige smaken, ristet jeg havregryna først i ca 10 minutter på 160 grader, til de ble gylne.

Havrebrød (2 brød)

200 g havremel

200 g ristede havregryn

700 g siktet hvetemel

700 g vann

200 g boblende surdeig (ev. 5 g gjær)

Jeg blandet dette først og lot det stå å svelle i ca 1 time. (autolyse) Da melsortene varierer veldig på hvor mye vann de trekker, kan man nå justere med mere vann/mel. Havregryna trekker mye væske, så deigen skal være løs.. (jeg brukte selvsagt steinmalt økologisk mel fra Holli Mølle)

20 g salt

Jeg eltet deigen i ca 15 minutter på rolig fart, deigen begynte å bli blank og slapp kantene. Da jeg er litt nybegynner på økologisk mel, er jeg veldig forsiktig med eltingen, da glutenet er noe skjørere i dette melet. Etterpå la jeg deigen i en oljet plastbeholder med lokk. Deigen lot jeg stå to timer i romtemp, før jeg vendte litt på den i bollen og la på lokket igjen . Så satte jeg  den kaldt. Jeg kunne godt bakt den ut på direkten, med ca 4 timer hevetid, men jeg ville la den ligge over natta, slik som meg selv..

Jeg tok ut beholderen etter ca 18 timer på kjøl. Da hadde den hevet ca 40 %. Jeg delte deigen i 2 emner, og lagde to kuler som jeg hvilte under klede i ca 1 time. Så formet jeg brød som jeg la i hevekurver med havregryn. Disse kan lett stekes frittstående, men jeg er blitt så glad i hevekurvene mine… Hevet så til dobbel størrelse, noe som tok ca 6 timer. Så stekte jeg de i forvarmet ovn på 230 grader i 40 minutter. Satte en stålbolle med kokende vann inn nederst i ovnen (ca 2 dl) for å få til litt damp. Den gode havreduften la seg fint i huset.

Brødet ble luftig og smakfullt, ikke like lett som de havreloffene jeg har bakt tidligere, men det hadde mye mere smak og karakter, og ikke minst sunnere 🙂 Havrebrødet ble plutselig et hverdagsbrød.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s