Napoleonskake

Napoleonskake

Nappert eller nappstytj på folkemunne. Denne mektige italienske klassikeren fra Napoli.. Når man tenker på at den bare består av butterdeig, vaniljekrem og melisglasur, er det ganske fantastisk å se hvor mange forskjellige utgaver man finner i norske konditorier. Noen med rom, andre med tuttifrutti krymmel på toppen.

Det er lett å jukse seg til en napoleonskake, med ferdigkjøpte napoleonsbunner og pulvervaniljekrem. Derfor er gleden stor når man smaker en skikkelig nappert. Lagd med butterdeig som faktisk består av smør og en vaniljekrem som har skikkelig vanilje i seg. Prøv det, du vil ikke angre.

Å se en håndkjevlet butterdeig heve seg i ovnen er magisk. Skal du lage variasjoner av denne anbefaler jeg gjerne en skvett god brun rom, kanskje noen never bringebær i kremen, eller kankje en vaniljekrem kokt med pasjonsfruktsaft.

Butterdeig(lages dagen før)

1 kg hvetemel

450g kaldt vann

1 ss salt

300 g normalsaltet smør

500 g normalsaltet smør

Kjør sammen mel, salt og mykt smør til lett blandet, tilsett så vannet og elt deigen i 10 minutter. Deigen skal nå være blank og elastisk. Trykk den ut på en plate eller brett, dekk med plastfilm og sett den kjølig et par timer.

Ta deigen ut og kjevl ut en rektangel på ca 30 * 40 cm med litt mel på underlaget. Form smøret til en rektangel på ca 15*20, skal dekke halvparten av deigen. Viktig her at deig og smør har samme konsisitens. Er smøret hardt, kan du banke det noen runder med kjevla. Er det mykt kan du legge smøremnet litt i kjøleskapet.

Legg så halve deigen over smøret slik at det blir dekket. Klem sammen kantene så smøret blir lukket inn i deigen. Kjevl så ut leiven på nytt til ca 30*40 cm. Prøv å hold leiven så firkantet som mulig underveis. Brett inn 1/3 av deigen, så den andre tredjedelen over der igjen, så du har 3 ”etasjer” deig. Du har nå en leiv som har rette kanter på 2 av sidene, og litt mer lurvete kanter de de to andre. Vend så deigen slik at lurvkantene kommer inni deigen ved neste brett. Nå skal deigen hvile i kjøleskap 1 time før du gjentar prosesen 3 ganger. Den skal totalt brettes 4 ganger. Når siste bretting er unnagjort, er det fordelaktig å kjevle ut deigen til ca 2 cm, slik at den er lettere å ta igjen neste dag.

Du trenger kun halvparten av deigen til denne kaken, frys inn resten eller lag en dobbel porsjon med vaniljekrem, og lag kake til hele nabolaget.

Kjevl deigen ut til 3 rektangler på ca 20*25 cm. Deigen skal være ca 2-3 millimeter tykk.

Prikk leivene med gaffel, og stek de i forvarmet ovn på 180 grader i ca 15 minutter, til de er gylne. Avkjøles.

Vaniljekrem:

4 dl H-melk

1 dl fløte

100 g sukker

1 vaniljestang

2 egg

2 eggeplommer

35 g maizenna

2 plater gelatin

4 dl fløte til krem

Legg gelatinplatene i kaldt vann i 10 minutter. Splitt vaniljestangen og skrap ut alle de herlige frøene. Kok det opp med melk, fløte og sukker.

Visp sammen egg, eggeplommer og maizenna i en bolle. Rør så inn den varme melkeblandingen litt og litt under visping. Hell blandingen tilbake i kasserollen, og kok forsiktig opp under visping. Kokes til kremen tykner, ca 30 sekunder. Ha kremen over i en bolle, rør inn gelatinen og sett kremen til lett avkjøling. (rundt 15-20 grader)

Visp 4 dl fløte til krem. Rør opp vaniljekremen og vend inn fløtekremen.

Skjær til bunnene med en skarp sagkniv, slik at du har 3 like deler. Fordel halvparten av kremen utover den ene bunnen, legg bunn 2 oppå og fordel resten av kremen. Legg så oppå den siste bunnen, og trykk kaken bittelitt sammen slik at den henger godt sammen.

Melisglasur:

5 dl melis

ca 4 ss vann

røres sammen til en klumpfri og smidig glasur.

Hell den nyrørte glasuren over kaken og fordel den forsiktig utover med noen elegante drag.

Kaken settes så et par timer kaldt, så den setter seg og blir lettere å skjære. Skjæring av napoleonskake er alltid litt krevende, men har du en tynn og skarp sagkniv går det fint. Dypp den i varmt vann og sag bunnene uten å presse på for mye. La taggene gjøre jobben.

Serveres med stolthet og et smil om munnen!

bilde 1bilde 3bilde 2

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s