Her er en god oppskrift på vørterkake. Krever litt tid og kjærlighet, men det har jo de fleste godt med i disse tider..Opphavet til denne er Erichsen Konditori, vi bakte den også på Brød & Cirkus. Vi brukte da ikke vørterøl, men sirup og vørterkakekrydder, nesten like godt..
Vørterkake (5 kaker)
1 liter vørterøl (3 flasker)
1,6 kg hvetemel
400 g sammalt rug, fin
50 g gjær
150 g sirup mørk
50 g sukker
15 g salt
200 g saltet smør
1 ts kanel
400 g bløtlagte rosiner
50 g surdeig om du har
-Bland alle ingrediensene unntatt rosiner og smør
-Elt deigen i maskin i ca 10 minutter, tilsett smøret i terninger og elt til smøret er blandet inn.
-Tilsett rosinene, og elt de inn i deigen.
-Deigen skal nå være blank og smidig.
-Dekkes til, og settes litt lunt. Hviles i ca 2 timer, eller på kjøl over natta.
-Deles i 5 emner, og formes runde.
-Rulles i mel, heves til dobbel størrelse og snittes etter eget ønske.
-Sett inn brødene på 250 grader, skru så ned til 200 grader og stek i 35 minutter.
-Avkjøles litt, og nytes lun med godt smør og brunost, og gjerne et glass H-Melk 🙂
I dag har jeg bakt vørterkaka deres! Jeg brukte ca. 200 gram mindre mel enn det står i oppskrifta, og de ble fantastisk luftige og saftige. Men jeg tror de kan bli enda bedre med noe mer krydder! For eksempel nellik og anis. Jeg kommer til å bruke denne oppskrifta flere ganger, men da med mindre mel og tillegg av krydder.
Bra! Alltid vanskelig å anslå melvekt, pleier ofte å må tilsette mere væske her. Blir meget saftig. Sist tilsatte jeg litt revet appelsinskall og ingefær. Bruker å krydre den mere opp når jula nærmer seg. Lykke til videre:) Takk for tilbakemelding!